bittergubben

ytterligare en av de kränkta vita männen

Pendeln svänger

with 3 comments

En gång i tiden hade kvinnorörelsen legitima frågor. Kvinnor i västvärlden var utsatta för reell diskriminering. Rörelsen växte sig stark, byggde ”momentum” och fick igenom sina legitima frågor. Men rörelsen hade blivit institutionaliserad, dels byggt sina egna, dels tagit sig in i andra institutioner. En institution upphör inte sitt arbete bara för att argumenten för dess existens har blivit passé. De fortsätter arbetet att lyfta fram situationer där kvinnor har sämre utfall, och de främjar kvinnors villkor, trots att det numera är männen som är det diskriminerade könet i Sverige.

Visst är det så att det fortfarande är fler män som gör karriär, men det är inte för att männen är gynnade, utan för att männen i så mycket större utsträckning satsar på att göra karriär. Vilket i stor utsträckning beror på männen har mycket större krav på sig att göra karriär – kvinnor värderar en man relativt mycket utifrån hans prestationer, medan män värderar kvinnor mer utifrån deras utseende och personlighet.

Pojkar som växer upp idag gör det i en skola och i ett samhälle där kvinnor gynnas. Många av dem har aversion mot feminismen. Skärpta flickor är inte heller imponerade, de kan se att pojkarna inte är gynnade, inte i dagis och skolor som är matriarkat där flickan är norm, och inte heller i övrigt i samhället. På kort sikt gör detta ingen skillnad, institutionerna hålls fortfarande av feminister, de kan fortsätta propagandan.

Men för varje decennium som går blir det allt fler som vuxit upp med kvinnochauvinismen. Rösterna som inte tillåts inom institutioner, som t.ex. gammalmedia, hörs på nätet och privat. När tillräckligt många är emot kommer feministerna börja tappa institutioner, och de institutioner som förblir kvinnochauvinistiska kommer börja uppfattas som just kvinnochauvinistiska och därmed tappa i auktoritet.

Den rörelsen har börjat. T.ex. har tidningen Corren haft flera ledare där man varit öppet kritisk mot feminismen. Ledande politiker har börjat dra öronen åt sig. Socialdemokraterna verkar ha insett att könskvoteringen av Mona Sahlin var ett misstag.

Snart kommer det inte längre vara fashionabelt att vara ett kvinnochauvinistiskt svin. Det kommer antagligen rent av bli en nackdel för den som vill göra karriär.

Men hur mycket pendelsvängning är egentligen på gång? Jag tror inte det kommer bli något egentligt överslag åt andra hållet. Det finns ingen organiserad mansrörelse, inget intagande av institutioner. Bara spridda bloggare. Och det generella manshat som varit drivkraft inom feminismen, och har varit så centralt för den moderna feminismens framväxt, har ingen motsvarighet bland feminismens kritiker. Visst förekommer det inom mansrörelsen ett feministhat, och tolerans för det, men det är enorm skillnad på generellt hat mot ett kön och generellt hat mot en ideologi. Även om feminister ständigt hävdar kvinnohat inom mansrörelsen – ofta genom att felaktigt låtsas att feminist och kvinna är synonymer, eller påstå att det är kvinnohat att ha någon ickefeministisk preferens för vad man tycker om hos kvinnor – så finns det inte ett sådant kvinnohat som motsvarar manshatet inom den feministiska rörelsen, inte heller en sådan tolerans för sådant kvinnohat.

Kvinnor har i alla tider diskuterat relationer och känslor, och kommer att fortsätta göra det. Deras perspektiv kommer fortsätta vara representerat i sådan diskurs. Män har stått utanför den debatten. Tidigare gick det ann, kvinnor var beroende av män och diskuterade relationen mellan könen med hänsyn tagen till männen. Men med den moderna feminismen uteslöts hänsynen till männen. Diskussionen om relationen mellan könen fördes av kvinnor, med kvinnor, och för kvinnor. Att en del män numera ger sig in i debatten och utmanar sådana ensidiga kvinnoperspektiv som feminismen står för, kommer aldrig resultera i att kvinnoperspektivet inte blir representerat.

Så jag tror inte att pendeln kommer att slå tillbaka särskilt långt.

Written by bittergubben

3 oktober, 2011 den 20:43

Publicerat i Uncategorized

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] görs ständigt skillnad på män och kvinnor i samhällsdebatten. Men kanske börjar pendeln att svänga? Allt oftare ser man faktiskt tecken på att den feministiska hegemonin börjar […]

  2. […] görs ständigt skillnad på män och kvinnor i samhällsdebatten. Men kanske börjar pendeln att svänga? Allt oftare ser man faktiskt tecken på att den feministiska hegemonin börjar […]

    Små steg framåt | medborgarex

    15 november, 2011 at 11:06

  3. […] Pendeln svänger – Den misandri och mansdiskriminering som feministerna etablerat skapar motstånd och aversion som kommer att ge en backlash. Men pendeln kommer inte slå över åt andra hållet. […]


Vill du svara på en indenterad kommentar, svara på första kommentaren i den sekvensen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: