bittergubben

ytterligare en av de kränkta vita männen

Genusfolket och den fortsatta backlashen

with 3 comments

Genusfolket har ett inlägg som heter ”Backlashen mot feminismen är över – organisera er”.

Jag håller inte med. När det tidigare pratats om ”backlash” har det handlat om att en del människor inte varit feminister, inte hållit med feministerna, inte om egentligt motstånd mot feminismen. Det som har hänt under 2000-talet är att alltfler börjat betrakta den moderna svenska feminismen som en destruktiv kraft, och faktiskt vara emot den. Det är inte något som försvinner i brådrasket; feminismen skulle behöva överge de saker som alienerat folk, men det är centrala saker i den moderna svenska feminismen. Hur kan de anse att backlashen är över?

Som sagt betyder inte det att samhället automatiskt blir mer feministiskt utan snarare tvärtom. Motståndet mot feminismen kommer bli hårdare.”

Där håller jag med. Det tror jag också. Men hur kan man samtidigt hävda att motståndet kommer bli hårdare och att backlashen är över? Med backlash menas ju just att där finns ett starkt motstånd …

Deras rationalisering är att prata om en feministisk renässans, men även om det skulle vara så, att det skulle vara rimligt att prata om en feministisk renässans – vilket jag inte håller med om – så innebär inte det att ”backlashen” är över. Det kommer inte vara en feministisk renässans som får stå oemotsagd, så som feminismen vande sig vid under flera decennier; nej, motståndet mot feminismen och dess ensidiga kvinnofokus är här för att stanna. Vi är många som anser att legitimt jämställdhetsarbete kräver att man beaktar både män och kvinnor, både mansperspektiv och kvinnoperspektiv; och alltså att feminismens ensidiga fokus på kvinnor och kvinnoperspektiv inte utgör en legitim grund för jämställdhetsarbete.

Annonser

Written by bittergubben

24 september, 2013 den 20:31

Publicerat i Uncategorized

Tagged with ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. I feminismens fall handlar det nog om att förändringshastigheten har stannat av en smula, från en absurt hög nivå till en mer normal (men fortfarande oroväckande hög) förändringsnivå. Det är genom att avfärda varje motstånd, på klassiskt, marxistiskt sätt som fascism, som det höga tonläget skapas – de absurda slutsatserna, men kanske också det hälsosamma motståndet, eftersom igenkänningsfaktorn är stor. Så för min del välkommnar jag skrikandet, före de tysta reformerna.

  Men backlash – glöm det.

  Larsson

  25 september, 2013 at 10:47

 2. Tyvärr ligger det nog något i vad de säger. De genomgick en period där inget gick deras väg med en jämställdhetsminister som inte var feminist och Gräv-skandalen som exploderade i ansiktet på dem. Nu är ordningen återställd med en ROKS-kvinna som minister och de ser framför sig en enda långt segertåg fram mot ett val där vänstern kommer att ta över makten.

  jonasbsson

  25 september, 2013 at 13:56

 3. Ja… jag vågar inte tänka på vilka feministiska förslag som kommer att implementeras vid ett maktskifte.

  Sedan är perspektivet inte enbart på kvinnor, utan även på de grupper man anser har minst makt (kvinnor, HTBQ, etniska minoriteter osv). Här anser man att en grupp med mindre makt har FLER rättigheter än andra, vilket är helt absurt. Jag väntar fortfarande på en matris med maktpoäng, så man kan se exakt hu många poäng alla tänkbara kombinationer av kön/religion/etnicitet/etc har… Sedan är det enkelt, varje konflikt mellan två individer ur två olika element i matrisen avgörs till den individs fördel vars grupp har lägst maktpoäng. Suck…

  Kjell

  25 september, 2013 at 17:05


Vill du svara på en indenterad kommentar, svara på första kommentaren i den sekvensen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: