bittergubben

ytterligare en av de kränkta vita männen

Att kritisera kraven på att utplåna genusen

leave a comment »

Via ekvalist hamnar jag hos genusfolket, med inlägget ”Öppet brev till politiker, krönikörer och bloggare som sysslar med skrämselpropaganda”: http://ekvalist.blogspot.com/2013/05/konet-ar-inte-bara-en-social.html

Genusfolkets Hanna Gustafsson beskriver kritiken som att ”feminister ”vill utplåna könen” och införa ett ”könlöst samhälle”, och hävdar istället att ”Det feminismen vill utplåna stavas The Gender Binary. … The Gender Binary en strikt antingen/eller syn på vad människor kan vara. Det förnekar möjligheten att man kan födas som ett visst kön men identifiera sig som ett annat, eller att man kan identifiera sig som ”man” men ha ”feminina” uttryck, osv”.

Det som jag uppfattar som den egentliga diskussionen rör huruvida det är ok med statistiska skillnader mellan könen, hur de är och hur de statistiskt sett förväntas vara, där det t.ex. är vanligare att flickor gillar rosa och vanligare att pojkar gillar blått, att flickor är mer konsensusinriktade och att pojkar är mer tävlingsinriktade. Att acceptera sådana statistiska skillnader innebär inte att påstå att alla människor är på det mest typiska viset, eller normativt att individer bör vara det; att inte acceptera dem, och kräva att könen skall vara och förväntas vara likadana, är att vilja utplåna statistiska skillnader mellan könen, och utplåna dito förväntningar.

Utgår man från feministisk terminologi är det inte att utplåna könen, utan att utplåna genusen, inte att införa ett könlöst samhälle utan ett genuslöst samhälle. Är det att krönikörerna inte använder feministisk terminologi när de beskriver dylika feministiska ambitioner som besvärar Gustafsson?

Gustafsson implicerar att feminismen bara motsätter sig en könsbaserad ”strikt antingen/eller syn på vad människor kan vara”, och alltså inte har någonting emot förekomsten av statistiska skillnader mellan könen? Visst, det är inte alla feminister som vill ”utplåna genusen”, men inom dagens svenska feminism är det ändå en rätt påtaglig strömning. Eller är det någonting som Gustafsson förnekar, och hävdar att feminismen bara motsätter sig rent dikotomiska uppdelningar, men inte motsätter sig statistiska skillnader mellan könen?

I så fall är det en märklig illustration till inlägget, med rosa blöjpaket för flickor och blått blöjpaket till pojkar. Det är väl menat som någonting Gustafsson motsätter sig? Men det är inte något uttalande om hur människor måste vara, utan en anpassning till vad som är vanligast. Det diagram de har med, där de ”visar” att nästan alla människor är ”people getting screwed over by cultural assumptions about gender”, leder också tanken till att Gustafsson motsätter sig oerhört mycket mer än bara en strikt antingen/eller syn på vad människor kan vara. Hon motsätter sig blöjpaketsfärgerna, och massvis med sådana saker.

I själva verket har det binära systemet mycket mer problem med de som inte passar in i det än vice versa. Människor har mördats, misshandlats, våldtagits, förlöjligats och fått sin existens fullständigt ignorerad i alla sammanhang man kan komma på, enbart på grund av att de inte passar in i det binära könssystemet. Det är inte dem som politiker behöver varna allmänheten för. Det är de som försvarar könssystemet som historiskt sett har försökt utplåna de som inte passar in i det. Det är också där det allra minsta steg utanför ramarna genast skapar ramaskri, långt utöver vad som skulle kunna anses proportionerligt.”

Man kan ju vara snäll och läsa det som att hon bara pratar om ”könssystemet” i den avgränsade betydelsen ”strikt antingen/eller syn på vad människor kan vara”, men för mig känns det som att ”könssystemet” även är avsett att inkluderar de där blöjpaketsfärgerna, och alla de andra av feminismen förhatliga statistiska skillnaderna mellan könen. I så fall, om man inte tycker att det är hemskt att det är vanligare att flickor tycker om rosa och att pojkar tycker om blått, att det inte är hemskt att det rent statistiskt förhåller sig så, då är man medlem i homofobkollektivet som går runt och slår ner transsexuella?

Annonser

Written by bittergubben

6 maj, 2013 den 09:48

Publicerat i Uncategorized

Tagged with ,

Vill du svara på en indenterad kommentar, svara på första kommentaren i den sekvensen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: