bittergubben

ytterligare en av de kränkta vita männen

Om politisk korrekthet

with one comment

Enligt mig skall ett påståendes korrekthet avgöras av hur väl det stämmer med verkligheten. Det är dock många debattörer som utgår från en politisk korrekthet eller en känslomässig korrekthet.

Politisk korrekthet ifråga om åsikter innebär att ha åsikter som stämmer väl överens med åsikterna hos det (för tillfället) ledande kulturskiktet i frågor som rör politik och samhälle. Om någon vill ha politiskt korrekta åsikter, ok. Men problemet är att det även handlar om sakpåståenden.

Politisk korrekthet innebär att man avgör om att påstående är sant eller falskt i första hand utifrån huruvida det stödjer eller motverkar vissa skyddade påståenden/åsikter.

Om man t.ex. ”skyddar” påståendet: ”Alla människor har samma värde”, kommer många politiskt korrekta förkasta påståendet ”Invandrare från MENA länder är kraftigt överrepresenterade i våldtäktsstatistiken”. Egentligen finns det ingen konflikt mellan påståendena, att alla människor har lika värde är en värdering, du kan välja att ha den värderingen oavsett vilka empiriska data som föreligger. Men rasister som förkastar det skyddade påståendet kan använda sig av det senare, de politiskt korrekta förkastar därför det senare påståendet oavsett om det egentligen är sant eller falskt.

Det finns inte bara en politisk korrekthet. Vad som är politiskt korrekt bland amerikanska neokonservativa, bland svenska vänsterpartister och bland medlemmar hos klu klux klan är tre helt olika saker – varje ideologisk rörelse har sina skyddade påståenden. Frågan är huruvida man accepterar principen, att ett påståendes sanningshalt skall avgöras av hur väl det passar som argument för det man vill argumentera för?

Känslomässig korrekthet innebär att man tror på det som man vill tro på. T.ex. feminister som förnekar existensen av underliggande biologiska skillnader i beteende hos könen. De som gör det baserar i allmänhet det på att de vill beskriva verkligheten på det sättet, vill att vi skall vara likadana, utan att intressera sig för empiriska data.

Det är meningslöst att försöka argumentera med någon som är politiskt eller känslomässigt korrekt. Empiriska data och logik har inget egentligt värde för dem, utan är bara ivägen för deras ”sanning”. Varför försöka argumentera med dem när argument är irrelevanta för deras övertygelse? Inför publik så kan man ju argumentera med dem, men då är det för publiken som man talar.

Written by bittergubben

19 juni, 2011 den 19:03

Publicerat i Uncategorized

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Om politisk korrekthet – Politisk korrekthet är att avgöra om sakpåståenden är korrekta eller inte, baserat på om de lämpar sig för att argumentera för den egna sidans dogmer. […]


Vill du svara på en indenterad kommentar, svara på första kommentaren i den sekvensen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: