bittergubben

ytterligare en av de kränkta vita männen

Män, gnäll mera!

with 4 comments

Det klagas över att feministkritiska män som tar upp mansfrågor gnäller. Och att detta gnällande är omanligt och meningslöst, att det inte leder någon vart.

Jag tror tvärtom, gnället spelar en central roll.

Hur kom det sig att media började undvika att sätta ut kön på kvinnliga förövare och manliga offer, men ofta ändå sätter ut kön på manliga förövare och kvinnliga offer? Det finns knappast någon som officiellt kämpat för att det skall vara så. Hur många mediaorganisationer har formellt beslutat att bete sig så? Varför började medier bete sig så? Det är inte bara en fråga om feminister inom mediaorganisationerna, där finns ju också många icke feminister. Varför valde de att följa samma mönster? Jag ser inget annat svar än gnäll.

När tidningar dolde manliga förövares kön, så gnällde feminister, dölj inte vilket kön det är som slår! Efter ett tag så tröttnar journalister – och andra makthavare inom tidningen – på att feminister ringer, skriver brev och på annat sätt presenterar sitt gnäll. Tidningen har antagligen ingen egen agenda i frågan, och väljer att följa minsta motståndets lag – de slutar med de beteenden som leder till mest gnäll. På samma sätt anpassar sig medierna till att sätta ut kön på kvinnliga offer, och att dölja könet hos manliga offer och kvinnliga förövare. Det skapas en standard hos mediaorganisationerna att bete sig så, det sätter sig i väggarna. Så skapas en diskurs, där män bara är förövare, kvinnor bara offer.

Det finns många institutioner som på detta sätt följer minsta motståndets lag i frågor som de egentligen inte bryr sig om. Tidningen vill tjäna pengar, och anpassar nyheterna efter vad som säljer och vad som accepteras. Genom att ett stort antal feminister gnäller mot organisationer som säger fel saker, tröttnar dessa till slut, och anpassar sig till den feministiska agendan. Börjar säga sådant som feministerna kräver att de skall säga.

Många feminister vet om det feministiska gnällets värde. Det är därför det alltid är många feminister som är snabba att förlöjliga män som gnäller. Om män börjar gnälla tappar feministerna mycket av sin fördel.

Skall vi göra framsteg med jämställdheten, så att bägge könens perspektiv beaktas, behövs det någon som gnäller tillbaks, som trycker på åt andra hållet. Som kräver att mäns röster också skall höras och respekteras i debatter om relationen mellan könen.

När ett universitet skriver en kvinnochauvinistiskt vinklad forskningsrapport, ring till rektorn eller annan representant. Fråga om universitetet står för en sådan manssyn? När tidningen publicerar vinklade nyheter, skriv ett brev till ansvarig utgivaren och fråga varför man inte belyser frågan från båda håll, har motsvarande statistik för andra könet? Fråga barnens dagis vilken pojksyn de har, barnens skola om de använder de olika strategier som antipojkskolor kan använda. Besök valstugorna och konfrontera partiets representant angående partiets politik i könsfrågor.

Var civiliserad, artig och använd vårdat språk i ditt gnäll – ofta är mottagaren inte personligen ansvarig för det du kritiserar, så gapa inte ovett mot vederbörande. Du skulle riskera att ge din fråga en dålig image, och mottagaren kan lättare välja att skita i dig, lägga på luren, sluta läsa ditt brev. Ställ fråga snarare än att bara hävda egna åsikter – frågorna du ställer avslöjar ända tillräckligt tydligt var du står – och mottagaren är mer socialt ”tvingad” att svara om du har frågat snarare än bara trycker fram dina egna åsikter.

Written by bittergubben

18 juni, 2011 den 06:40

Publicerat i Uncategorized

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Bittergubben!

    Ett stort tack för alla kloka ord du skriver. Jag har läst dina senaste inlägg och vill bara säga att jag hoppas att fler hittar hit och läser det du skriver.

    Medborgare X

    18 juni, 2011 at 07:47

  2. […] Bittergubben konstaterar att det enda sättet att motverka detta och att öka jämställdheten för män är att börja reformera den manliga könsrollen och börja gnälla mer! […]

  3. […] Bittergubben konstaterar att det enda sättet att motverka detta och att öka jämställdheten för män är att börja reformera den manliga könsrollen och börja gnälla mer! […]

  4. […] Män, gnäll mera! – Institutioner anpassar sig till omgivningens tryck. Om detta tryck är kvinnochauvinistiskt, där kvinnor är heliga medan det är ok att hata män, så får vi sådana institutioner. Det krävs att mansperspektivet också trycker på, om vi skall få någon jämställdhet. […]


Vill du svara på en indenterad kommentar, svara på första kommentaren i den sekvensen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: