bittergubben

ytterligare en av de kränkta vita männen

Vad har en feminist för kompetens att göra jämförelser mellan könen?

with one comment

Feminister brukade tysta manliga invändningar med att påstå, att en man inte kan veta hur det är att vara kvinna och därför inte har någon rätt att ha någon åsikt i genusfrågor. ”Vad vet du om hur det är att vara kvinna?”.

För att göra jämförelser mellan könen bör man någorlunda likvärdigt vara bekant med båda könens perspektiv. Man kan alltså begära att en man som uttalar sig i genusfrågor bör ha satt sig in i relevanta kvinnoperspektiv.

I mäns liv finns rikligt med kvinno perspektiv. Under uppväxten är mamma mest närvarande, dagispersonalen är kvinnor, i skolan är de flesta lärarinnor kvinnor, vilket gör att kvinnoperspektiv är mycket närvarande under pojkars uppväxt. För män som intresserar sig för genusfrågor finns enorm tillgång till kvinnoperspektiv. Kvinnor berättar om sina känslor och syn på relationer – privat, i tidningar, i radio, i TV, i böcker. En man som är intresserad av genusfrågor kan alltså antas vara ganska bekant med kvinnoperspektivet. Så frågan, ”Vad vet du om hur det är att vara kvinna?”, har ett legitimt svar.

Men vad hände om vi ställer motsvarande fråga till en feminist? För att hon med legitimitet skall kunna göra jämförelser mellan könen så borde man väl även kunna begära att hon är bekant med relevanta mansperspektiv?

Och där blir det lite svårare. Måhända pappa var frånvarande – för att han är upptagen med att jobba hela tiden, för att mamman förhindrar honom från att umgås med barnen, eller för att han inte varit intresserad. Måhända ingen manlig personal på dagis. Om det är någon manlig lärare i skolan är det sannolikt att han accepterat de kvinnliga normer som gäller i en kvinnodominerad skola. Män berättar sällan offentligen om sina känslor. Privat så pratar män om sina känslor, men bara med de kvinnor som vill lyssna. Det finns väldigt många kvinnor som är empatiska mot män, som är intresserade av deras känslor och perspektiv. Men om en kvinna inte har ett sådant intresse blir hennes tillgång till mansperspektiv mycket begränsad. Detta i kombination med den enorma dominansen av kvinnoperspektiv i den allmänna diskursen gör det berättigat att fråga feministen, vad vet du om hur det är att vara man?

I den mån någon inte vet någonting om det andra könets perspektiv, vilken legitimt har vederbörande att uttala sig i genusfrågor? Är det legitimt att sådana personer betalas av skattemedel för att bedriva ”forskning” om genus?

Written by bittergubben

12 maj, 2011 den 08:02

Publicerat i Uncategorized

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Vad har en feminist för kompetens att göra jämförelser mellan könen? – Skall man jämföra könens situationer, måste man beakta båda könens situation, det krävs alltså att man är insatt i båda könens situation. […]


Vill du svara på en indenterad kommentar, svara på första kommentaren i den sekvensen.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: